Narkotikabrott – ett allvarligt brott i Sverige

Sverige har jämförelsevis stränga narkotikalagar. Det innebär att risken är stor att du kan behöva skaka galler om du skulle bli dömd för narkotikabrott.

Det finns ett land där det inte verkar finnas några narkotikalagar mot cannabis. Och det är Nordkorea. Troligtvis kan det bero på att cannabis har en lugnande effekt på befolkningen och således minskar risken för revolution. Det ska dock sägas att detta är obekräftade uppgifter. Det är svårt att veta exakt vad som gäller i Nordkorea eller få total insyn i deras narkotikalagar. Däremot är det desto enklare här på hemmaplan. Här är cannabis definitivt inte lagligt, inte ens för privat bruk. Det räknas som narkotikabrott. Både innehav och bruk. Sverige har i jämförelse med andra länder en väldigt sträng narkotikapolitik. Men det är den väg vi har valt och den vi får anpassa oss till.

Fängelse är en möjlig konsekvens av narkotikabrott

Om du döms för narkotikabrott kan du riskera att hamna i fängelse. Även ett ringa narkotikabrott kan ge fängelse i upp till sex månader. Om du skulle ha ertappats med stora mängder knark och om åklagaren istället anser att brottet är av väldigt stor kaliber riskerar du att dömas för grovt narkotikabrott. Då är straffskalan betydligt högre. En sådan rubricering innebär fängelse i minst två år. Som mest kan du behöva skaka galler i hela sju år. Med andra ord kanske du ska tänka både en och två gånger innan du börjar beblanda dig i kretsar som sysslar med narkotika.