Lär dig mer om försäkringsrätt

Här kan du läsa mer om försäkringsrätt och vad det innebär. Även nyttig information för dig som har problem med ditt försäkringsbolag.

Lär dig mer om försäkringsrätt

Försäkringsrätt är ett viktigt rättsområde. Alla människor är på något sätt påverkade av försäkringsrätten, som sparare eller försäkringstagare. Försäkringsbranschen är en omfattande industri, även offentliga aktörer räknas hit. Försäkringsindustrin är en del av finanssektorn och på så sätt en del av samhällets grundläggande infrastruktur som driver för svensk ekonomi.

Försäkringsrätt är ett väldigt stort rättsområde som kan delas in i flera kategorier. Inom försäkringsavtalsrätten, som vidare kan delas in i skadeförsäkringsrätt och livförsäkringsrätt, behandlas förhållandet mellan försäkringsbolaget och den ersättningsberättigade. I en annan kategori, försäkringsrörelserätten, hanteras styrningen av försäkringsbolagens verksamhet och dess struktur och funktion. Socialförsäkringsrätten behandlar de offentliga försäkringssystemen.

Försäkringsrätt är ett rättsområde som är i ständig förändring. Utvecklingen i samhället gör att försäkringsbranschen, både den offentliga och den privata, ändras kontinuerligt. De nationella riktlinjerna av försäkring är komplicerade och omfattande. Inom EU pågår ett arbete med att skapa en mer samstämmig försäkringsmarknad, i praktiken gör det EU-regleringen generös. Precis som med med bankväsendet finns ett stor behov av att
försäkringsmarknaden står på stadiga ben.

Vid tvist med försäkringsbolag

Det händer att privatpersoner hamnar i tvist med försäkringsbolag om ifall och vilken typ av ersättning som personen har rätt till. Vid en sådan händelse är det några saker man bör tänka på. Man bör till exempel anlita en erfaren och kompetent jurist som utreder hur stor möjligheten till är till vinst i tvisten. Att driva en försäkringstvist är dyrt och inget man skall göra om man inte har en chans att vinna.

Låt advokaten hjälpa till att läsa igenom försäkringsvillkoren. De kan vara komplexa och svåra att förstå för en lekman. Tillsammans kanske ni upptäcker villkor som gör det enklare för er att vinna målet. Titta på gamla domar i liknande mål. Tidigare domar kan vara vägledande i pågående tvister och ge en bild av hur utfallet kan bli.

Vidare skall den som driver tvisten samla så mycket information och bevis som möjligt. Mailkonversationer, avtal, kvitton, läkarutlåtande, stöldanmälan och andra liknande dokument är viktigt för att advokaten att se och behandla. Man behöver kunna bevisa att man har rätt, det räcker inte med att veta det själv. Om du begär en rimlig ersättning så ökar du chansen att vinna tvisten. Fråga din advokat eller juridiska rådgivare vad som är en realistisk ersättning. Det är bättre att få något än att gå helt lottlös ur en försäkringstvist.