Vad händer med relationen till en vän som är misstänkt för brott?

Vad ska man egentligen göra i fall ens vän blir misstänkt för brott? Och hur stöttar man en kompis som anser sig vara oskyldig till anklagelserna mot hen?

Få människor som befinner sig på den rätta sidan av lagen är speciellt sugna på att beblanda sig med brottslingar. Inte sällan kan många tycka att det känns rakt av obehagligt att vara kring personer som de vet har ett kriminellt förflutet eller som är kända för att inte följa rådande lagar. Men vad gör man egentligen om en vän blir misstänkt för brott?

I många umgängen är det tabu att inte följa de lagar som gäller i Sverige och då kan det kännas olustigt om en vän anklagas för att inte vara laglydig. En del drar sig till och med undan för att slippa konfronteras med känslorna som kommer med att ha en kompis som eventuellt är kriminell, och därmed riskerar att få avtjäna någon typ av straff.

Ta sig tid att lyssna på den som är misstänkt för brott

Är det en god vän som blivit misstänkt för brott skulle nog de flesta tycka att det hör till god ton att åtminstone lyssna på vad kompisen har att säga om anklagelserna. Kanske själv försöka bilda sig någon uppfattning om vad det är som har hänt och hur troligt det är att kompisen verkligen utfört brottet.

I vissa fall står det relativt klart att det är utom all rimlighet att kompisen ska kunna vara skyldig till brottet. I sådana fall bör man som vän försöka stötta sin kompis och kanske hjälpa hen att bevisa sin oskuld. Skulle det kännas mer tveksamt att vännen är oskyldig får man ta ett snack med sitt eget samvete och helt enkelt fundera kring huruvida man kan fortsätta vara vänner trots det som har hänt.

Hitta mer information om ämnet på www.misstänktförbrott.nu.